RIBOLOVAČKI PODVIZI

 

12. decembar '09

Šta je to toliko privlačno u pecanju nikada mi neće biti jasno, međutim, ovih dana i sam sam svedok da je ribolov sve popularniji kod naše omladine. Lično poznajem neke koji nikada do ove jeseni štap nisu prstom pipnuli, a sada se ne odvajaju od njega ni danju ni noću...

Iz brojnih ribolovačko-lovačkih priča shvatio sam da ovde kod nas, u našem kanalu, i nema mnogo kapitalnih primeraka ribe. Po našim avanturistima krupna riba može se uloviti samo na "stranima" terenima za pecanje, "Ah, kako je kidalo na Dunavu...." i te priče...

Baš mi je drago što će ovu zabludu demantovati upravo priča koja sledi...

- Bila je nedelja 22. novembar. Tmuran i oblačan dan. Dok se povlačila jutarnja izmaglica ja i moj prijatelj Živko pripremali smo kedere na Malom Staparu, na terenu poznatijem kao "Blažara". U vazduhu prohladnog jutra mogli smo osetiti miris neobičnog događaja koji nam se upravo spremao - sav udubljen u priču pripoveda, strastveni ribolovac, Slobodan Suvajdžić.

- Udarila je ujutro, oko 08 časova. Izvukao sam je posle kraće ali žestoke borbe na dvodelni štap "Okuma" dužine tri metra. Koristio sam mašinicu "Kormoran" sa 7 ležajeva i najlon "Sufix" 0.30 milimetara.

- Kapitalka!!!

Grabljivicu tešku pet i po kilograma Sloba je izvukao na plovak na kedera, za kedera je koristio malu crvonperku.

Za ljubitelje "statistike" evo dodatnih detalja:

- bilo je oblačno sa blagom izmaglicom,
- temperatura 12ºC,
- vlažnost vazduha 900 milibara.

Da je dan bio pogodan za lov štuke, potvrđuje i obilan ulov. Naime, pored "kapitalke" od 5.5 kilograma, uhvaćene su još i jedna od 1350 grama, jedna od 1050 grama, dve od po 950 grama, dve od 700 grama i jedna od 650 grama.

Da ove jeseni naši pecaroši imaju uspeha i na "stranim" terenima potvrđuje i ova fotografija načinjena na Dunavu.

Sredinom oktobra, na terenima na Dunavu, kod Apatina, mala ali odabrana ekipa iz Sivca imala je lep ulov. Štuku tešku sedam kilograma izvukao je Milorad Buišić - Bugi, a pomogao mu je Vesko Peruničić.

Priredili Radoje CVIJOVIĆ i Slobodan SUVAJDŽIĆ.

 

 

POČETNA STRANICA
ODŠTAMPAJ STRANICU